Новият Cadillac XT5 e по-лек и луксозен

Новият Cadillac XT5 e по-лек и луксозен

Новият Cadillac XT5 e по-лек и луксозен

Новият Cadillac XT5 e по-лек и луксозен

Cadillac пусна по-подробна информация за новия си премиален всъдеход XT5. Автомобилът има стилен и съвременен дизайн, нов двигател V6 и модернизирана система на пълно задвижване. Моделът е първият от новата фамилия Crossover Touring (XT), а публичният му дебют се състоя вчера на автосалона в Дубай.

Представителите на американската марка отбелязват, че новият премиален Cadillac XT5 е сред най-важните в цялата моделна гама на компанията. Автомобилът има стилна вертикална радиаторна решетка, стилни въздуховоди, фирмени светодиодни фарове и светлини. Капакът е с ясно изразена скумптурност, купето е с типичните за марката отсечени линии, покривът спада назад силно, налице е спойлер над задната врата, джантите са с оригинален рисунък и размери от 18 до 20 цола.

Не по-малко интересен е и салонът. В него няма нещо революционно, но са използвани само висококачествени материали и е преразгледан стилът, който видяхме за пръв път във флагмана на марката седана CT6. Cadillac XT5 има съвременна инфотеймънт система CUE, съвместима с Apple CarPlay и Android Auto. От компанията споделиха, че новият модел ще се предлага в пет различни цветови решения за оформлението на интериора, както и с алуминиеви, карбонови и ценни дървесни апликации.

Cadillac XT5 заменя модела Cadillac SRX. Колата предлага повече комфорт и свободно вътрешно пространство, като същевременно е по-лека от предшественика си. Като екстри се предлагат допълнителните пакети за безопасност Driver Awareness и Driver Assist, в състава на които влизат такива системи, като мониторинг на слепите зони, автоматичен паркировач, адаптивен круз-контрол и много други.

Cadillac XT5 идва с новия 3,6-литров двигател V6, снабден със система за деактивация на цилиндри, система Start/Stop и система за изменения на фазите на газоразпределение. Мощността е 310 к.с./231 кВт при 365 Нм въртящ момент. За китайския пазар колата е с 2,0-литров, четирицилиндров турбодвигател, също снабден със системата Stop/Start. И двата двигателя работят с 8-степена автоматична предавателна кутия с функция Electronic Precision Shift и се предлагат във варианти с предно или пълно задвижване.

Cadillac XT5 е построен на иновационна нова платформа, което е позволило да се намали масата на автомобила със 126 кг. Така той е с 45 кг по-лек от Audi Q5 и с над 290 кг от Mercedes-Benz GLE-Class. Серийното производство на Cadillac XT5 тръгва през следващата 2016-а година едновременно в САЩ и Китай.