Годишна Винетка цена

годишна винетка цена

годишна винетка цена

Цената на годишната винетка за леки и товарни автомобили до 3.5 тона става от 67 на 97 лева, каза на брифинг в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от агенция „Фокус“. Любопитното е, че същият министър, но през април, обяви, че цената на стикерите в този мандат на правителството няма да се повишават.

Стикерът за месечно ползване на пътищата ще се продава за 30, а не за 25 лева. Седмичната винетка поскъпва с пет лева до 15 лв. Увеличава се цената за винетки и за останалите категории автомобили. За превозните средства с повече от две оси, които са в категория едно, дневната поскъпва с левче и става 22 лева. Същото е повишението и за товарните автомобили с две оси и автобусите, като новият дневен стикер ще струва 12 лева.

„Цените на винетната такса за леките автомобили не са актуализирани от 2008 година“, обясни Павлова. На заседанието на МС днес е бил приет моделът на Международната банка за възстановяване и развитие завъвеждане на смесена система за заплащането на републиканските пътища – винетки за леките коли до 3.5 тона, и ТОЛ-система за заплащене според изминатите километри за превозните средства с по-голяма обща маса.

В аргументите са поскъпването се посочва, че необходимостта от промяна на размера на винетните такси е вследствие от критично важната потребност да се осигури дългосрочно, предвидимо финансиране, за да се даде възможност за реализирането на смислена, последователна и устойчива политика по отношение на пътищата. Понастоящем приходите от винетки били недостатъчни за поддържането на пътната мрежа, а още по-малко – за бъдещи инвестиции. Прогнозата е, че с новите цени на винетките, приходите от тях ще достигнат около 300 млн лева или с около 80 млн. повече от досега.

BGPARTS.NET