Мобилните камери се връщат на пътя

Само обозначени автомобили и мотоциклети ще могат да ни снимат на пътя

От петък /22 май/ мобилните камери на Пътна полиция се връщат на пътя. Това стана възможно след като Наредбата за тяхното функциониране бе публикувана в Държавен вестник във вторник /19 май/ и влиза в сила 3 дни след обнародването.

Според новите правила Пътна полиция ще може да снима от обозначени служебни коли и мотоциклети. Според решението на Върховния административен съд /ВАС/ трябва да е ясно къде се снимат шофьорите. За тази цел бе въведен нов пътен знак (Е24), който указва видеоконтрол.

Камерите могат да бъдат стационарни (прикрепени към земята) и мобилни (прикрепени към превозно средство или временно разположени на пътя). Мобилните камери ще бъдат само в автомобили, обозначени с надпис „Полиция“. В участък, обозначен със съответния знак, ще има допълнителна табела, която ще показва с каква дължина е наблюдаваният участък. В обозначените участъци всяка полицейска кола или мотор може да разполага с камера.

Според новите правила полицията е длъжна да оповестява местата, на които ще извършва видеоконтрол всеки ден на своя сайт, както и чрез медиите.

Разрешено е и снимането от служебни автомобили и мотоциклети в движение. В тези случаи ще се изготвя подробен протокол, в който ще се посочва и скоростта на полицейското превозно средство с цел избягване на злоупотреби.

Данните от камерите ще се съхраняват до плащане на глобата или приключване на делото, ако санкцията се обжалва.

ВАС прекрати използването на мобилни камери, като окачестви а употребата им като противозаконна, защото данните от тях могат лесно да се манипулират.