Свиленски : Край на РЕКЕТА със скоби и паяци.

„Направих предложения в Закона за движение по пътищата, според които при задържан автомобил със „скоба”, служителите на службите за контрол да освобождават колата при платена на място такса за паркиране и разход по прилагане на „скобата”.  При невъзможност за заплащане в момента, на нарушителя да бъде издаден фиш или акт за установяване на нарушението и автомобилът да бъде освободен веднага”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП Лява България Георги Свиленски по повод разглежданите предложия за промени в Закона за движение по пътищата.

Той поясни, че  в момента автомобилът стои задържан до заплащане на всички суми, като в много чести случаи се стига до конфликти с контролиращите органи и причинява неудобство за хората, както и натрупване на допълнителни разходи – вдигане с паяк и цена на наказателен паркинг. „С тези предложения ще сложим край на рекета със „скоби” и „паяци”, допълни депутатът.

Друго предложение на Свиленски е автомобилите да не могат да бъдат задържани на наказателни паркинги, когато са вдигнати и преместени с „паяци”, а да бъдат освободени веднага. По неговите думи в момента превозните средства се задържат до заплащане на сумите за преместване и такса „наказателен паркинг”, като и в този случай се стига до допълнителни затруднения за гражданите и не винаги те разполагат с толкова пари в себе си.

„Глобата за паркиране в зелени площи, тротоари и детски площадки да бъде между 20 и 200 лв и да бъде определяна с решение на общинския съвет на територията на общината, където е извършено нарушението”, предлага народният представител. Георги Свиленски обясни, че целта на това предложение е там, където общините не са създали условия за паркиране, да не могат да налагат и високи глоби за неправилно паркиране.

София / България